Hitra srečka

January 10, 2023

Praskanke ali loterija: kaj je boljša stava

Clara Williams
WriterClara WilliamsWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher
LocaliserLuka NovakLocaliser

Ste se kdaj vprašali, ali ponujajo boljše kvote praskanke ali loterija? Karte za praskanje so prijetne in jih lahko osvojite, ne da bi zapravili karkoli. To so igre na srečo, zato imajo mnogi raje igre, ki temeljijo na spretnostih, zlasti na spletu.

Praskanke ali loterija: kaj je boljša stava

Loterija ponuja večji dobiček kot praskanke. Na žalost so možnosti za dobitek na loteriji astronomsko nizke in malo verjetno je, da vam bo to kdaj uspelo. Na drugi strani imajo praskalne kartice bistveno manjše jackpote, a pogostejša izplačila. Zato so praskanke finančno boljša stava kot igranje na loteriji.

Ta članek pojasnjuje, kako delujejo praskalne kartice, možnosti za zmago, koliko lahko dobite in kako boste plačani, če zmagate.

Kaj so praskanke?

Scratch cards, znane tudi kot scratch-offs ali scratchers, so vrsta igre na srečo, ki je podobna loteriji, vendar je bistveno lažja za igranje in ponuja hitre dobitke. Igre s praskalkami se zaradi tega včasih imenujejo takojšnje igre.

Oblike in igre, ki se igrajo s praskalkami, so lahko različne. Kljub temu je postopek za zmago na kartici za praskanje enak, ne glede na izdelek: preprosto spraskajte srebrno prevleko, da razkrijete svojo nagrado.

Dobitki, ki jih ponujajo praskalke, v večini primerov niso niti približno primerljivi s tistimi, ki jih ponujajo loterijski jackpoti. Dobitki se začnejo pri enem dolarju in lahko skupaj dosežejo milijone dolarjev.

Enostavno je dobiti igre s praskalkami, saj jih lahko kupite na skoraj vsaki bencinski črpalki ali trgovini na vogalu. Medtem ko je cena srečke lahko tudi do 1 €, lahko vrednost nekaterih srečk doseže celo 100 €. Dražje karte imajo običajno povezane večje nagrade.

Kakšno je v primerjavi z loterijo?

Loterije pogosto vključujejo izbiro številk iz vnaprej določenega nabora do 69 števk.

Ko se odločite, boste morali izpolniti igralni listek z izbranimi številkami in ga dati predstavniku loterije. Uslužbenec bo vaše izbire vnesel v računalniški sistem, ki bo nato natisnil srečko, ki se bo ujemala z vašim listkom.

Žrebanja loterije običajno potekajo dvakrat tedensko, običajno ob sobotah in sredah. Uradniki loterije med žrebanjem uporabljajo specializiran stroj, v katerega so prednaložene kroglice z vsemi številkami.

Kroglice se naključno spustijo iz avtomata. Glavni dobitek prejmete, če se vse številke, natisnjene na vašem listku, popolnoma ujemajo s številkami, natisnjenimi na eni od kroglic, ki jih je stroj potisnil ven. Zaporedje, v katerem so številke prikazane na vaši vstopnici, ni pomembno.

Če zmagovalne številke ugane več kot en posameznik, se jim lonec sorazmerno razdeli. Če srečneža ni, se glavni dobitek povečuje do naslednjega žrebanja. Večji jackpot običajno pomeni, da bo v naslednjem žrebanju sodelovalo več ljudi v upanju, da bodo osvojili kos pogače.

Kakšne so kvote?

Praskanke in loterijske igre temeljijo izključno na naključju. Pri igranju iger na srečo nimate nadzora nad rezultati v primerjavi z igrami spretnosti.

Poznavanje kvot, preden oddate stavo, vam bo pomagalo sprejeti bolj premišljeno odločitev. Loterija in srečke se še vedno pogosto igrajo, ker ponujajo priložnost za osvojitev znatnih vsot denarja z majhnim vložkom.

Kvote za praskanje

Dve glavni komponenti določata kvote za praskanje. Za vsako igro je na voljo določeno število vstopnic in določeno število nagrad.

Če je na primer izdelanih 20.000.000 vstopnic in je ponujenih 6.000.000 jackpotov, so skupne možnosti za dobitek 1 proti 3,33. Možnosti za osvojitev nagrade nihajo, ko so vstopnice prodane in izločene iz žrebanja.

Kot storitev za svoje stranke več loterijskih organizacij objavi zahtevane in neprevzete zneske nagrad s svojih praskalk. To vam lahko pomaga pri odločitvi, ali želite kupiti določeno kartico ali ne, tako da vam dovoli. To lahko uporabite za oceno, koliko mesečnih jackpotov je še na voljo.

Na kvote lahko vplivajo tudi igre in število nagrad. Na splošno so možnosti za osvojitev glavne nagrade 1 proti milijonu, medtem ko so možnosti za zmago ene od nižjih nagrad 1 proti 3,33.

Cena vstopnice se bo razlikovala glede na količino denarja, ki je na razpolago; nekateri imajo glavno nagrado 100.000 €, medtem ko imajo drugi, kot je 200-kratni množitelj, glavno nagrado 2.000.000 $. Cena srečke običajno narašča sorazmerno z vrednostjo dobitka na praskalki.

Loterijske kvote

Zmaga na loteriji je odvisna od dveh dejavnikov: velikosti sklada in najmanjšega števila ujemajočih se števk, potrebnih za prejem nagrade. Če vzamemo za primer kanadski loto 6/49, možnosti za dobitek na loteriji temeljijo na ujemanju 6 številk iz skupine 49. Več števil kot ujemate, slabše so vaše možnosti.

Glavni dobitek lota 649 se začne pri 5 milijonih dolarjev in raste, dokler nekdo ne zmaga. Možnosti za zmago so 1 proti 13.983.816. Če želite zmagati, morate izbrati 6 od 6 številk iz skupine 49. Poleg tega, če več kot en posameznik zadene jackpot tako, da se ujema z vsemi šestimi številkami, se denar enakomerno razdeli.

Zadetek petih številk ima verjetnost 1 proti 55.492, čeprav je izplačilo običajno zelo nizko. V bistvu je verjetnost dobitka na loteriji 1 proti 14 milijonov in ni nobenih strategij za izboljšanje teh kvot. Tako kvote kot cene vstopnic in izplačila so izjemno raznoliki. Verjetnost dobitka je sorazmerna s številom prodanih vstopnic in številom številk, ki se morajo ujemati.

Bele kroglice v igrah Powerball in Mega Millions so na voljo v kompletih po 69 oziroma 70 žog. Možnosti za osvojitev jackpota Powerball so torej 1 proti 292,2 milijona, kar je nekoliko boljše od kvote Mega Millions, ki znaša 1 proti 302,5 milijona.

Možnosti za zmago na Powerballu so res razumnejše. Vendar so možnosti za zmago na katerem koli jackpotu veliko nižje od možnosti, da bi vas udarila strela ali požrl morski pes.

Ali so srečke boljše od loterije?

Loterija izplača več kot nagrade za praske, vendar je zmaga na loteriji dolga možnost. Za primerjavo, najslabši možni scenarij praskanja je verjetnost 1 proti 12.

Loterije in srečke imajo isto lastnost, pri kateri se najpogosteje osvojijo manjše nagrade. Vaše možnosti, da izberete pravo številko iz nabora šestih, so boljše od tistih, da izberete vseh šest. 

Število kart, natisnjenih za najnižje nagrade, v primerjavi s številom kart, natisnjenih za najvišje nagrade, je zelo različno. Posledično bo večina praskanj z zmagovalcem upravičena le do manjših zneskov.

Razumljivo je, da če so možnosti za dobitek katere koli nagrade na loteriji ali srečkah ena proti štiriindvajset oziroma ena proti dvanajst, je zelo verjetno, da boste osvojili nagrado, če vsaj enkrat kupite eno od teh iger. vsakih dvanajst nakupov.

Ne pozabite, da je nagrade v vrednosti 2 € najlažje osvojiti. Zato vam bodo kvote 1 proti 24 in 1 proti 12 verjetno prinesle 2 € neto, če zmagate. Predlaga tudi, da če vložite enako vsoto denarja v srečke in srečke, boste svoj denar pri slednjih podvojili.

Zadnje novice

Svetovna poraba loterije: Trendi in vplivi
2023-11-21

Svetovna poraba loterije: Trendi in vplivi

Novice