Loterija

February 14, 2023

Kako lahko davki vplivajo na vaše dobitke na loteriji

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Marsikdo bi se imel za izjemno srečnega, če bi zadel na loteriji in bi lahko vnovčil svoj listek. Ne pozabite, da lahko davki in drugi stroški zmanjšajo vaš zaslužek, zato še ne začnite živeti na visoki ravni.

Kako lahko davki vplivajo na vaše dobitke na loteriji

Dobitki na loteriji se štejejo za redni dohodek in jih je treba prijaviti davčni upravi in državnim vladam. Nagrade, ki presegajo 600 $, je treba prijaviti kot dohodek, tako kot plačo ali plačilo v vaši davčni napovedi.

Če igrate loterijo ali vas le zanima, kako loterija vpliva na vaše davke, berite dalje.

Kateri dejavniki vplivajo na davke na loterijske dobitke

Obstaja zapletena enačba, ki upošteva vaš letni dohodek in znesek državne dohodnine, ki jo plačate. Država bo prejela med 24 in 37 % vašega jackpota. Davčna obremenitev pa bo določena glede na:

  • Pridobljeni zaslužek: Vaša davčna stopnja bo temeljila na skupni vrednosti vaše nagrade. Vsi dobitki nad 599,99 USD se štejejo za dohodek in so predmet 24-odstotne davčne stopnje.
  • Posamezni zaslužki: Znesek, ki ga dobite, se šteje za dohodek za davčne namene. Če imate najvišjo davčno stopnjo, bo obdavčenih 37 % vašega dohodka in dobitkov.
  • Kako se prevzamejo nagrade: Vaša denarna nagrada se vam lahko razdeli v enem samem znesku ali razporedi čez leta. Morda boste morali plačati več davkov, če vzamete pavšalni znesek namesto rente.

Sprejemanje odločitve med rento in enkratnim izplačilom

Predstavljajte si, da ste srečni dobitnik nagrade Mega Millions v višini 1,2 milijarde dolarjev. Spodaj je nekaj načinov, kako lahko na vaše davke vpliva način, ki ga izberete za prejemanje loterijskih dobitkov:

Pavšalna izplačila

Možno je, da bi najvišji davčni razred, veljaven za to leto, veljal za vaše loto dobitke, če bi jih prejeli vse naenkrat. Za vas lahko velja 37-odstotna davčna stopnja, ker vaša nagrada v višini 1,2 milijarde USD presega prag za najvišji davčni razred (539.901 USD+ za posamezne prijavitelje in 647.851 USD+ za skupne vlagatelje).

Ena oseba, ki prejme pavšalni znesek v višini 1,2 milijarde dolarjev in ima obdavčljivi dohodek 50.000 dolarjev, bi imela v tekočem davčnem letu skupni dohodek 1.200.050.000 dolarjev. Za vaš zaslužek nad 539,90 $ bo veljala 37-odstotna davčna stopnja, za vaš dohodek pod določenim merilom pa bodo veljale nižje davčne stopnje.

V prihodnosti boste morda imeli ogromen davčni račun v višini 444.322.275 $. Če pogledamo s svetle strani, je bil samo presežek nad pragom predmet 37-odstotne davčne stopnje.

Anuitetna izplačila

Če vas skrbi plačilo precejšnje vsote davkov, lahko razmislite o prejemu denarne nagrade v obrokih v več letih. Recimo, da svojo nagrado unovčujete vsako leto 40 let. To pomeni 30.000.000 $ na leto plus vaših 50.000 $. Čeprav precejšnja, še vedno ne gre za nepomembno vsoto. Vendar pa lahko svoje plačilo davka razporedite namesto enega velikega plačila.

Izvedete lahko letna plačila v višini 11.224.754 $ namesto enkratnega plačila v višini 444.322.275 $. Še vedno se izplača najvišja možna stopnja, ko je jackpot izjemno velik, kot je v tem primeru. Če pa je manj, boste morda lahko znižali davčno stopnjo.

Davki na dediščino in nepremičnine

Loterijski dobitek se šteje za del premoženja zmagovalca. Posledično bo vaše premoženje podvrženo davku na dediščino (IHT), če umrete. Vaše premoženje je lahko sestavljeno iz denarja, zemlje ali drugih dragocenosti.

Sedanja 40-odstotna stopnja davka na dediščino je izjemno visoka. Ulov je v tem, da plačate davek samo na zaslužek nad določenim pragom. To se imenuje olajšava za davek na dediščino.

Če je vrednost vaše nepremičnine nižja od tega praga, vašim dedičem ne bo treba vložiti napovedi za davek na nepremičnine. Še vedno pa ga morajo prijaviti davčnim organom.

Davki na darila

Denarna nagrada, dana kot darilo, je predmet IHT. Da bi se izognili plačilu davka na dediščino za darila, pridobljena z vašimi dobitki, morate upoštevati te smernice:

  • Več kot sedem let pred smrtjo
  • civilnemu partnerju ali zakoncu
  • V mejah letnega nadomestila vaše države

S skupnimi nagradami je treba ravnati previdno

Možnosti za dobitek jackpota se zmanjšajo, ko združite denar z drugimi za nakup več vstopnic. Vendar boste še vedno morali plačati davek na dohodek po stopnji, ki velja za delež denarne nagrade, ki ga dobite. Morate biti prepričani, da imate dokaz, da celoten jackpot ni vaš, če nameravate prevzeti nagrado v imenu vseh v vašem bazenu.

Če zberete celoten dobiček in ga nato razdelite vsem drugim, lahko davčni organi menijo, da dajete izkupiček, kar bi lahko povzročilo davek na darila. Vaša odgovornost je lahko tudi odtegljaj davka na dohodek od vaše skupne denarne nagrade. Ustvarite pisno pogodbo, ki opisuje delež vsakega udeleženca v skupini, in kopijo shranite za ustrezni davčni organ.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak

Zadnje novice

Od praske do jackpota: 300.000 $ zmaga ženske iz Južne Karoline
2024-04-15

Od praske do jackpota: 300.000 $ zmaga ženske iz Južne Karoline

Novice