Novice

November 22, 2022

Izplačila v milijardah dolarjev sprožijo loterijsko mrzlico

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

En srečnež še ni zahteval 1,3 milijarde dolarjev Loterijski jackpot Mega Millions v avgustu. Opazovalci loterije čakajo, kdo bo dobil dobitek. Do takrat je sam obseg vrednosti dobitka sprožil ponovno zanimanje za nakup loterijskih srečk po vsem svetu. Velike loterijske nagrade kot najboljši izkupiček za dolar ali dva pritegnejo milijone potrošnikov, ki vsak teden kupijo vstopnice. Ko igralci kupijo vstopnice, se zberejo ogromni jackpoti, ki podirajo rekorde, vendar nihče ne zmaga. 

Izplačila v milijardah dolarjev sprožijo loterijsko mrzlico

Glavni dobitek se prenese na naslednji datum žrebanja in se nadaljuje, dokler nekdo ne izbere zmagovalnih številk. Tukaj je seznam največjih jackpot nagrad v zgodovini sodobnih loterij.

Najvrednejši jackpoti na svetu prihajajo iz Španije, kjer španska božična loterija ponuja največje jackpote na svetu. Leta 2012 je skupni nagradni sklad znašal 4,25 milijarde ameriških dolarjev leta 2022. 

Vendar pa so nagrade razdeljene med več zmagovalcev po vsej državi. Leta 2016 je največji nagradni sklad znašal približno 2,4 milijarde dolarjev. Leta 2020 je največji dobitek znašal približno 2,89 milijarde dolarjev. Vstopnice so vnaprej natisnjene s 5-mestnimi številkami. Vsak komplet številk se proda več različnim kupcem, kar povzroči več zmagovalcev za glavno nagrado.

Združene države

Loterijski navdušenci po vsem svetu sodelujejo v ameriških Mega Millions in Loterijske igre Powerball. Januarja 2016 so si trije zmagovalci Powerballa iz Kalifornije, Tennesseeja in Floride razdelili 1,586 milijarde jackpota, največjega jackpota na svetu doslej. Leta 2018 je en sam zmagovalec Mega Millions iz Južne Karoline odšel z 1,537 milijarde dolarjev pred davki.

V Združenih državah ima notranja davčna služba 24 % vseh loterijskih dobitkov nad 600 USD. Za zmagovalce izven države je davčni račun višji in znaša 30 %. 

V preteklosti so se loterijske nagrade začele kot rentna plačila, ki so bila vsako leto razdeljena zmagovalcem. Vendar zaradi priljubljenosti loterije po vsem svetu vodstveni delavci zdaj ponujajo možnosti izplačila. Loterijski zmagovalci pogosto sprejmejo možnost gotovine, kar posameznika takoj uvrsti v višji davčni razred pri novopečenih bogataših.

Evropska unija

Na srečo evropskih zmagovalcev so jackpoti v regiji neobdavčeni. Vlada najde druge načine za pridobivanje sredstev z obdavčitvijo loterij, razen dobitkov. V Združenem kraljestvu sta si operater iger in vlada razdelila stave. 

Camelot, operater, namenja levji delež svojega zaslužka upravljanju loterije in ohranjanju dobička. Vlada uporablja sredstva za pomembne javne projekte v okviru pobude Camelot za dober namen. Do danes je največji jackpot v zgodovini Evrope 235 milijonov dolarjev izplačila Euromillions leta 2022.

Filipini

Spletna loterija nagrade na Filipinih si zaslužijo častno omembo. Vsaka nagrada, višja od 1 milijona dolarjev, je čudež. Leta 2018 sta si dva zmagovalca razdelila glavni dobitek v višini 21 milijonov dolarjev, kar je bil takrat največji znesek, ki je bil kadar koli osvojen na Filipinih.

Največji dobitnik jackpota v zgodovini je Gloria Mackenzie. Preden je Mackenzie umrla leta 2021, se je leta 2013 močno zapisala v zgodovinske knjige kot največja posamična zmagovalka srečk Powerball z glavnim dobitkom v višini 590 milijonov dolarjev. Potem ko je izbrala možnost izplačila in plačala davke, je domov odnesla 278 milijonov dolarjev. 

Polovico dobitka je dala sinu, ki je kot pooblastilo upravljal tudi njen denar. Leta 2019 je tožila svojega sina in finančnega svetovalca, ki ga je izbral, zaradi kršitve fiduciarne dolžnosti zaradi izbire naložbene strategije, za katero je trdila, da jo je stala milijone honorarjev z majhnim donosom. V času zmage je bila Gloria 84-letna vdova z malo izobrazbe o finančnem upravljanju.

Pomembno je vedeti, da visoke nagrade prinašajo odgovornosti. Tako milijonski kot milijardni dobitniki iščejo nasvet odvetnikov in finančnih svetovalcev o tem, kako upravljati in vlagati sredstva. Zmagovalci prejmejo številne prošnje za donacije in izročke, kar je razlog, da mnogi anonimno sprejmejo velika izplačila ali si vzamejo čas, da stvari uredijo, preden se javijo in zahtevajo velike dobitke jackpota.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak

Zadnje novice

Od praske do jackpota: 300.000 $ zmaga ženske iz Južne Karoline
2024-04-15

Od praske do jackpota: 300.000 $ zmaga ženske iz Južne Karoline

Novice