Loterija

December 6, 2022

Zgodovina loterij

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Loterije imajo dolgo zgodovino. Pravzaprav sodobna spletne loterije, s svojimi neustavljivimi potezami, vsi izvirajo iz starodavne prakse žrebanja. Čeprav se je izkušnja z loterijo z leti precej razvila, osnove, ki jih je mogoče izslediti vse do zgodnje človeške civilizacije, ostajajo nespremenjene.

Zgodovina loterij

Razumevanje izvora same besede, loterija, lahko pomaga izslediti poreklo različnih loterijskih iger skozi stoletja. Za začetek je svetovna loterija izposojena iz nizozemske besede 'lot', kar pomeni 'usoda', ki izrecno opisuje, kaj vključujejo te igre na srečo.

Starodavne loterijske igre

Čeprav ima ime morda nizozemsko povezavo, obstaja dovolj dokazov, da so loterijske igre obstajale že dolgo preden so Nizozemci skovali besedno zvezo v 15. stoletju. Zgodovinski dokazi potrjujejo, da loterije obstajajo že več kot 2000 let.

Prvo loterijsko igro lahko zasledimo na Kitajskem, "igro belih golobov", organizirano v zahodni dinastiji Han ali dinastiji Qin. Starodavno igro lahko primerjamo s sodobnim Kenom. Takrat so Kitajci na golobe pritrdili papirje, ki so rezultate prenašali na oddaljene lokacije.

Obstajajo tudi dokazi, ki to kažejo priljubljene so bile tudi loterije v starem Rimu. Vendar so bile loto igre izključno za elito. Te loterije so igrali med posebnimi večerjami, kjer so srečne zmagovalce obdarovali gostitelji. 

Med vladavino Cezarja Avgusta je bilo državljanom dovoljeno sodelovati tudi v loterijah z vojnim plenom, ponujenim kot denarna nagrada. Del izkupička teh loterij je bil usmerjen v izgradnjo rimskega imperija.

Loterijske igre srednjega veka

Čeprav so loterije obstajale že v starodavni zgodovini, so bile ustanovljene šele okoli 15. stoletja v Belgiji in na Nizozemskem. V tem času se je novica o tej 'novi igri' hitro razširila po sosednjih evropskih državah. Kmalu so se loterije ponovno pojavile v Italiji. Benetke, Rim in Firence so med prvimi italijanskimi mesti, ki organizirajo loterije. 

Pristojna vlada je te igre na srečo videla kot priložnost za zbiranje denarja za financiranje infrastrukturnih projektov. Obstajajo tudi zapisi, da nekateri posamezniki igrajo igre, ki temeljijo na lotu, in ponujajo različne nagrade, vključno z denarjem, blagom in nepremičninami.

V Angliji je kraljica Elizabeta I. zaslužna za organizacijo prve nacionalne loterije leta 1566. Kraljica je bila neposredno vpletena v loterijo leta 1956. Leta 1959 je bil opravljen žreb, kjer je bilo srečnežem razdeljenih 10.000 nagrad, kraljica pa je sama izbrala zmagovalne žogice.

Zgodnje loterije

Trend loterije se je pojavil v Franciji 17., kjer so mesta in majhne skupine organizirale loterije, da bi zbrali sredstva za obnovo zgradb. Vendar se je kralj Ludvik XVI., ki se zaveda morebitnih groženj, ki jih predstavljajo neregulirane igre na srečo, odločil prepovedati vse loterijske igre v državi in jih nadomestiti z nacionalnim lotom.

Portugalska je bila druga država, ki je v 18. stoletju skočila v trend loterije in ustvarila Loterio Clasica. V Španiji je bila prva loterija, El Gordo, izvedena leta 1812. Zanimivo je, da ta španščina obstaja do danes, običajno poteka okoli božiča.

Sodobni loto

Zgodovina sodobnega lota naj bi se začela v osemdesetih letih 19. stoletja. To se je zgodilo, ko so številne države začele uvajati državne loterije. In kot tako je po tej točki enostavno slediti razvoju loterijskih iger.

Kar zadeva ureditev industrije, se zakoni sčasoma izboljšujejo. Tudi nagrade so se sčasoma izboljševale. Kot take so se loterije razširile po vsem svetu, z večina držav ima svojo različico loto igre.

V 21. stoletju so loterije postale mainstream, zlasti s prihodom spletnih loterij. Od gigantske ameriške loterije Mega Millions, Powerball in Swedish Lotto do žrebanja Mega -Sena v Braziliji je očitno, da loterije še naprej pritegnejo veliko zanimanja kot vedno.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak

Zadnje novice

Pridružite se Pompejevi loteriji in podprite akademijo in skupnost
2024-02-16

Pridružite se Pompejevi loteriji in podprite akademijo in skupnost

Novice