Združeno kraljestvo

Nakup loterijskih vstopnic je v Angliji izjemno priljubljen. Pravzaprav več kot 70 % Britancev redno kupuje vstopnice. Za samo dva funta ima igralec možnost osvojiti donosen jackpot. Nacionalna loterija ima številne priljubljene igre, ki jih upravlja Camelot UK, podjetje, ki ima licenco državne komisije za igre na srečo.

Še ena prednost za že tako obsežno prodajo vstopnic je, da so loterije izključene iz zakona, ki omejuje igre na srečo na prebivalce, ki so mlajši od 18 let. Zmagovalci lahko izberejo pavšalna plačila, privlačen bonus za boljše, ki jim ni treba sprejemati obrokov.

Združeno kraljestvo
Zgodovina
Zgodovina

Zgodovina

Anglija je začela nacionalno loterijo v letih 1566–1569, potem ko je kraljica Elizabeta izbrala loterijo kot sredstvo za zbiranje sredstev za popravila pristanišča. Prebivalci, ki so si lahko privoščili srečke, vladi niso zaupali in so na zabavo gledali kot na nemoralno.

Takrat so igralci na srečo kupili le 10 % od 400.000 razpoložljivih vstopnic. V naslednjih desetletjih je angleška vlada prodala pravice za srečke posrednikom. Posredniki so najeli tekače za prodajo vstopnic. Pogosto so posredniki prodali delnice vstopnic tistim hazarderjem, ki so želeli staviti, a niso imeli denarja za celotno ceno vstopnice.

Poleg javnih loterij so denar za dobre namene zbirale tudi zasebne loterije. Na primer, ena loterija je zbrala denar za pomoč skupini, da se ustali v Jamestownu v Ameriki. Do leta 1826, po 250 letih delovanja, se je vlada odrekla loterijam, kar so kritiki in nekatere parlamentarne frakcije zasmehovali.

Loterija danes v Angliji

Današnje ozračje loterije v Združenem kraljestvu se močno razlikuje od njegovih skromnih začetkov. Najbolj priljubljena loterija v Veliki Britaniji se je začela leta 1994, imenovana UK National Lottery. Leta 2002 se je ime spremenilo v Lotto. Igralci izberejo šest številk od 1 do 50 ali sprejmejo naključne številke za samo 2 £ na vrstico.

Stavitelj lahko za vsak listek kupi kar sedem vrstic in v enem nakupu kupi do 10 lističev. Srečke so na voljo vsak dan na spletu, na lokacijah pošte in pri več lokalnih prodajalcih.

Do leta 2005 je Komisija Združenega kraljestva za igre na srečo urejala licencirane igralniške ustanove v Angliji. Komisija, ki je bila ustanovljena za zaščito tako stava kot operaterjev, se drži strogih zakonov in skrbno pregleda podjetja, preden izda licenco za delovanje znotraj meja Združenega kraljestva.

Stave imajo loterija možnost, da za majhno naložbo prejmejo znaten denar. Zmagovalci se morajo ujemati le s šestimi številkami za zmago na glavni loteriji. V primeru več zmagovalcev se nagrada enakomerno razdeli.

Od 5 milijonov funtov za soboto in 2,5 milijona za žrebanje v sredo, se lonec nabira do naslednjega žrebanja, če nihče ne zmaga. Ko jackpot doseže več kot 22 milijonov funtov, se bo nabral zadnji čas, preden bodo regulatorji razdelili nagrado med stave, ki so izbrali najbolj ujemajoče se številke.

Prihodnost loterije v Angliji

Od leta 2020 je pandemija Covid-19 ustvarila razmere, ki so obiskovalce igralnic prisilile notri. Nekateri od teh stavnikov so se obrnili na loterije, ki pomembno prispevajo k rasti spletnih iger na srečo. Zato Komisija pregleduje svoje politike, da bi razumela, kako najbolje zadovoljiti povpraševanje po igrah na srečo po spletnih stavah.

Regulatorji so se že premaknili k strožjim postopkom preverjanja starosti za igralce na srečo. Ker se priljubljenost nakupovanja spletnih loterij še naprej povečuje, se Britanci soočajo z grdoto odvisnosti od iger na srečo. Nekatere politike so namenjene zajezitvi odvisnosti za tiste, ki ne morejo samonadzorovati vedenja.

V prihodnjih letih bi lahko strožji predpisi vplivali na trg, saj želi Komisija ohraniti trdno oblast nad politikami, vzpostavljenimi za zaščito Britancev in ustanov, ki prodajajo srečke. Tiste, ki ne izpolnjujejo britanskih predpisov o stavah, čakajo visoke globe. Potencial trga spodbujajo Britanci, ki iščejo zabavo in upajo, da bodo osvojili velike vsote denarja.

Zgodovina
Ali so loterije zakonite v Angliji?

Ali so loterije zakonite v Angliji?

Leta 1993 je britanski zakon o nacionalni loteriji postavil okvir za urejanje angleške loterijske infrastrukture. Loterija je s pravnega vidika pomemben vidik britanske družbe. Do leta 1994 je novembra potekala prva loterija. Loterija, ki je bila ustanovljena za zbiranje sredstev za dobre namene, je od ustanovitve zbrala več kot 35 milijard funtov, potrošnikom pa je izplačala več kot 59 milijard funtov denarne nagrade.

Zakon o nacionalni loteriji je ustanovil prvi urad nacionalne loterije, ki upravlja, kako se razdeli izkupiček loterije. Camelot je dobil prvo licenco za loterije v Veliki Britaniji v postopku konkurenčnega zbiranja ponudb. Nacionalni urad za loterije Združenega kraljestva ureja loterijo prek nacionalne komisije, ustanovljene leta 1999. Leta 2005 je parlament sprejel Zakon o igrah na srečo, da bi nadzoroval vse igre na srečo, pri čemer je pooblastila prenesel na lokalne oblasti.

Do leta 2006 je zakon utrl pot ustanovitvi komisije za igre na srečo Združenega kraljestva, ki je leta 2013 prevzela nadzor nad regulativnimi nalogami za loterije, ko je prevzela odgovornosti nacionalne komisije za loterije. Komisija ščiti potrošnike, ureja podjetja, pregleduje operaterje in zagotavlja, da se najvišji izkupiček razdeli v dobre namene.

Licenciranje

Leta 2007 je Komisija za igre na srečo izdala Camelotu obnovljeno dovoljenje za vodenje loterije. Tudi s postopkom zbiranja ponudb je podjetje leta 2009 dobilo tretjo licenco. Čeprav so regulatorji predvidevali, da bo licenca trajala le deset let. Podaljšano je do leta 2023.

Prvotni lastniki Camelota, ki so bili prvotno v lasti štirih vlagateljev, vključno s Fujitsu Services in Royal Mail Enterprises, so od takrat prodali delnice v pokojninski načrt učiteljev Ontaria.

Druge naloge Camelota vključujejo trženje novih loterijskih izdelkov, oblikovanje iger in varstvo potrošnikov. V znak priznanja Camelotovega uspeha Britanija še naprej obnavlja pogodbo s podjetjem in priznava njegov uspeh pri doseganju bistvenega zbiranja sredstev za vitalne namene, vključno s 500 milijoni funtov, zbranimi leta 2012 za olimpijske igre v Londonu.

Ali so loterije zakonite v Angliji?
Najljubše loterijske igre angleških igralcev

Najljubše loterijske igre angleških igralcev

Spletne takojšnje zmage

Za igralce, ki si želijo takojšnje zmage, so spletni takojšnji zmagi vstopnica. Nekatere igre s takojšnjimi zmagami so kot kartice za praske, druge pa vključujejo interaktivno igro, kot je metanje kock. Igra temelji izključno na sreči za zmago. Igralci se registrirajo za igro Instant Win. Udeleženci lahko "kupijo" ali "poskusijo". Preizkusite igre so brezplačne, ne zahtevajo plačila in ne ponujajo izplačil. Vendar se stroški igranja iger, da bi izkoristili priložnost za zmago, gibljejo do 5 £. V igri Instant Win v vrednosti 5 GBP igralec tvega, da dobi 1 milijon GBP.

Lotto HotPicks

Ena vroča vstopnica je Lotto HotPicks. Prilagodljivost je ključna za privlačnost, saj lahko stava izbirajo med 1 do 5 številkami. Izbira 5. ali 1. izbora stane igralca samo 1 £ na vrstico. Ob sobotah in sredah HotPicks žreba zmagovalne številke. Zmagovalne vstopnice se morajo ujemati z vsemi številkami.

Thunderball

Thunderball ponuja stavam priložnost za pol milijona za samo 1 £. Z žrebanjem v soboto, petek in sredo igralci kupijo vstopnice s petimi številkami od 1 do 39 ter s številko Thunderball, izbrano med številkami od 1 do 14. Lucky Dip je na voljo tudi za Thunderball, ki potrošnikom omogoča nakup vstopnice z naključno število. Tako kot druge igre lahko igralci uporabijo vseh sedem vrstic na listek, z omejitvijo nakupa 10 lističev - najvišja cena Thunderballa je 500.000 £.

EuroMillions

EuroMillions privablja igralce z vsega sveta. Igralci kupujejo vstopnice iz Irske, Belgije, Monaka, Španije in številnih drugih držav. Ni čudno, da je nagrada pretirana, saj zmagovalci v nekaterih primerih domov odnesejo 174 milijonov funtov. Ljudje plačujejo 2,50 £ na vrstico za vstopnice ves teden, v upanju, da bodo osvojili jackpot v torek in petek zvečer.

S sedmimi vrsticami na lističu in omejitvijo 10 spodrsljajev za igralce, ki se odločijo staviti na več spodrsljajev, igralci po vsem svetu spodbujajo eksponentno rast jackpotov. Vstopnice so na voljo v mobilnih aplikacijah, na spletnih mestih loterij ali pri prodajalcih po vsej državi do 19.30 na noč žrebanja.

Z izbiro petih številk od 1 do 50 in nekaj številk srečnih zvezdic od 1 do 12 lahko igralci vstopijo za zmago. Nekateri imajo raje Lucky Dip, postopek izbire naključnih številk. Zmagovalci se ujemajo z glavno številko in številko srečne zvezdice, da osvojijo nagrado.

Najljubše loterijske igre angleških igralcev
Načini plačila v Angliji

Načini plačila v Angliji

Gotovina in kredit

Gotovina je kralj, ko gre za loterijo Združenega kraljestva. Pravzaprav so regulatorji že leta zahtevali gotovino za nakup srečke ali kartice za praske. Ker je zdaj na voljo več loterij in veliko državljanov, ki so zaradi pandemije prisiljeni ostati doma, se način nakupa loterijskih srečk razvija.

Čeprav lahko stave še vedno kupujejo vstopnice na več kot 5.000 poštnih uradih in prodajalcih po vsej regiji, so srečke zdaj na voljo tudi na spletu. Camelotova stran ponuja igralcem možnost nakupa vstopnic za Daily Play, EuroMillions, Thunderball in UK Lotto. Če uporabljate debetno kartico v Združenem kraljestvu, igralci, ki zmagajo, prejmejo dobitke, vrnjene na debetno kartico, s katero so kupili vstopnico.

Direktna bremenitev

Inovativen način plačila za nacionalno loterijo vključuje možnost direktne bremenitve. Z bančnim računom lahko igralci dovolijo enkrat mesečno bremenitev za plačilo srečk. Dodatne pristojbine ne veljajo. Preprosto izberite igro. EuroMillions, Thunderball in Lotto sprejemajo plačila z direktno bremenitvijo. Izberite številke ali izberite naključni Lucky Dip. Izberite dneve žrebanja za vsako priljubljeno igro. Izberite neprekinjeno, direktno bremenitev na spletu.

Po registraciji in posredovanju podatkov o plačilu so igralci za direktno bremenitev nastavljeni. Plačila za nakupe loterijskih vstopnic se nadaljujejo samodejno in neprekinjeno, dokler igralec ne obvesti Državne loterije o želji po preklicu pooblastila za direktne bremenitve.

Načini plačila v Angliji
Pogosta vprašanja

Pogosta vprašanja

Katere loterijske igre so na voljo v Združenem kraljestvu?

Britancem so na voljo različne loterijske igre. Lotto je priljubljen v Angliji, vendar EuroMillions doseže igralce po vsem svetu in napaja visoke vsote jackpotov. Britanci izberejo tudi proste kartice Instant Win, Thunderball in Lotto Hotpicks. Vse glavne loterijske igre v Združenem kraljestvu ponujajo znatne nagrade zmagovalcem. Za stave igralci izberejo želene številke v upanju, da se bodo ujemale z zmagovalnimi številkami za vsako žrebanje loterije.

Koliko izkupička od loterije se razdeli v dobre namene?

Nacionalna loterija Združenega kraljestva obdrži le 1 % prihodka od iztržka loterije. 95% se razdeli zmagovalcem loterije in dobrim namenom. 4 % se uporablja za pokritje operativnih stroškov. Kot ena najučinkovitejših in najučinkovitejših loterij na svetu, loterija v Združenem kraljestvu uporablja izkupiček za ustvarjanje razlike po vsej državi.

V letu 2017 so projekti umetnosti, športa, ohranjanja dediščine, zdravja, okolja in izobraževanja prejeli odstotek izkupička loterije.

Priljubljenost nacionalne loterije Združenega kraljestva je v ostrem nasprotju s kritiko, ki so jo zagovorniki loterije prejeli ob začetku legalizacije loterij v državi. Zaradi spodbujanja rasti tako na nacionalni kot mednarodni ravni igralci še naprej tvegajo za osvojitev velikih jackpotov.

Od 500.000 funtov na več kot 60 milijonov funtov jackpoti rastejo v tandemu z vse večjo udeležbo Britancev po vsej državi. Komisija in njen izvajalec Camelot sta znana po učinkovitih operativnih praksah ustvarila močno infrastrukturo loterije, ki še naprej zbira milijone v podporo pomembnim javnim in socialnim projektom po Združenem kraljestvu.

Pogosta vprašanja

Zadnje novice

Loterije v različnih državah
2022-08-09

Loterije v različnih državah

Igre na srečo so v mnogih državah prisotne že več kot stoletje. Vlade so jih uporabile za zbiranje prihodkov za različne projekte in tudi za zabavo svojim ljudem. V večini krajev se loteriji niso zgražali kot druge oblike iger na srečo. Do danes so loterije še vedno zelo priljubljene po vsem svetu. Internet jih je naredil še bolj priročne, saj lahko igralci dostopajo do loterij tudi zunaj svojih držav. Tukaj je nekaj največjih loterij po vsem svetu po državah.