Novice

November 29, 2022

Kako izračunati loterijske kvote

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Matematični izračuni pridejo prav pri preučevanju verjetnosti dobitka glavnega dobitka na loteriji ali drugih nagrad nižje stopnje. Podobno se večina izkušenih igralcev zanaša na izračune, ko se sooči z odločitvijo, katero loterijo igrati. Informirani izračuni so nedvomno edini način za oceno verjetnosti dobitka na loteriji.

Kako izračunati loterijske kvote

Formula za izračun loterijskih kvot je lahko nekoliko zapletena in zahteva poznavanje nekaterih naprednih matematičnih konceptov. Vendar pa zanesljiv mesto za razvrščanje loterije priskoči na pomoč igralcem, ki niso pripravljeni prenašati dolgih izračunov, preden izberejo najboljše spletne loterije. Vendar lahko igralci, ki jih zanima izračune sami, sledijo temu vodniku.

Formula

Spremenljivke, potrebne za izračun zmagovalnih kvot za loterijo, so vsota število možnih loterijskih številk (n) in zahtevano število izbranih dobitnih loterijskih številk (r).

Formula je n!/r!*(št.)! Kjer klicaj označuje faktoriel.

Enostaven način za razumevanje formule je uporaba primera. Za loterijo, ki zahteva, da igralci izberejo dve številki izmed možnih petih števk, bo zmagovalna kvota izračunana kot 5!/2!*(5-2)! To pomeni 120/12, kar je enako 10. The možnosti za dobitek na loteriji bo torej 1 od 10.

Kdaj uporabiti formulo

Formula velja le, če je igralcem dovoljeno izbrati številke listkov brez posebnega vrstnega reda. Z drugimi besedami, zmagovalni listek ima enake številke kot tiste, ki se pojavijo na žrebu. To velja ne glede na vrstni red, v katerem so izžrebane številke. Loterije z omejitvijo vrstnega reda izbire uporabljajo drugačno formulo, ki je bolj zapletena in običajno povzroči slabše kvote.

Nekatere loterije imajo lahko tudi posebna pravila, zaradi katerih je formula neveljavna. Na primer, loterija lahko vključuje edinstveno številko, ki jo je treba izbrati iz ločene majhne skupine številk za glavni dobitek. Formula se bo v tem primeru spremenila glede iskanja dejanske vrednosti n in r, splošna formula pa bo ostala enaka.

Izračun možnosti za izbiro zmagovalnih številk

Zgoraj omenjena formula označuje kvote za zmago ob predpostavki, da igralec kupi samo en listek. Kvota pa se izboljša z vsakim dodatnim nakupom za isto žrebanje, zato elitni igralci pogosto kupijo veliko listkov oz pridružite se loterijskim sindikatom. Predvsem je formula za izračun zmagovalnih kvot pri igranju več listkov enostavna. 

Igralci morajo le odšteti število srečk od zmagovalne kvote za eno srečko in nato rezultat deliti z zmagovalno kvoto za eno srečko.

Ali sodelovanje v številnih žrebanjih poveča igralčeve zmagovalne možnosti?

Rezultati vsakega žrebanje loterije so običajno neodvisni od prejšnjih rezultatov. To pomeni, da večkratno igranje ne poveča nujno možnosti za zmago v določenem žrebanju. Na drugi strani, če ne kupite vstopnice, igralci izničijo možnosti za zmago. To pomeni, da igranje v več žrebanjih ali loterijah tehnično poveča možnosti za dobitek. 

Vendar pa so matematične prednosti nekoliko nepomembne v primerjavi z možnostmi za zmago v določenem žrebanju. Zato tudi stroški nakupa dovolj vstopnic za pridobitev matematične prednosti niso vredni tveganja.

Končne misli

Vsi izračuni, narejeni za določitev kvot inninga, niso nič drugega kot številke. Igranje loterije temelji na sreči in igralci lahko zmagajo ne glede na to, kako dobre ali slabe so kvote. Strokovnjaki priporočajo, da se zmagovalne kvote uporabljajo le za izbiro primernih spletnih loterij in ne za sprejemanje finančnih odločitev o tem, koliko bodo uporabljene na listkih. Igralci bi morali pri izbiri loterije, ki ponuja ustrezne kvote, upoštevati tudi stroške nakupa vstopnic glede na zmagovalne kvote.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak
undefined is not available in your country. Please try:

Zadnje novice

Zmagovalne številke Powerball za žrebanje 22. aprila z glavnim dobitkom v vrednosti 115 milijonov $
2024-04-23

Zmagovalne številke Powerball za žrebanje 22. aprila z glavnim dobitkom v vrednosti 115 milijonov $

Novice