Novice

October 27, 2023

Revolucioniranje računalniškega vida: Moč LLaVA in natančne nastavitve

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Nedavno sem se poglobil v svet računalniškega vida in odkril vznemirljiv model vizualnega jezika, imenovan LLaVA. Ta model je revolucioniral proces učenja modela, da prepozna posebne značilnosti na sliki.

Revolucioniranje računalniškega vida: Moč LLaVA in natančne nastavitve

Tradicionalno je usposabljanje modela za prepoznavanje barve avtomobila na sliki zahtevalo naporen proces usposabljanja iz nič. Vendar pa je pri modelih, kot je LLaVA, vse, kar morate storiti, to, da ga vprašate z vprašanjem, kot je "Kakšna je barva avtomobila?" in voila! Dobiš svoj odgovor, v slogu ničelnega strela.

Ta pristop odraža napredek, ki smo ga videli na področju obdelave naravnega jezika (NLP). Namesto usposabljanja jezikovnih modelov iz nič, raziskovalci zdaj natančno prilagajajo vnaprej usposobljene modele, da ustrezajo njihovim posebnim potrebam. Podobno gre računalniški vid v isto smer.

Predstavljajte si, da lahko iz slik pridobite dragocene vpoglede s preprostim besedilnim pozivom. In če morate izboljšati zmogljivost modela, lahko nekaj natančnega prilagajanja naredi čudeže. Pravzaprav so moji poskusi pokazali, da lahko natančno nastavljeni modeli celo prekašajo tiste, ki so bili usposobljeni iz nič. Kot da bi imeli najboljše iz obeh svetov!

Toda tukaj je prava sprememba igre: temeljni modeli, zahvaljujoč svojemu obsežnemu usposabljanju na ogromnih nizih podatkov, imajo izjemno razumevanje predstavitev slik. To pomeni, da jih lahko natančno prilagodite s samo nekaj primeri, s čimer odpravite potrebo po zbiranju na tisoče slik. Pravzaprav se lahko celo učijo iz enega samega primera.

Hitrost razvijanja je še ena prednost uporabe besedilnih pozivov za interakcijo s slikami. S tem pristopom lahko hitro ustvarite prototip računalniškega vida v nekaj sekundah. Je hiter, učinkovit in prinaša revolucijo na tem področju.

Se torej premikamo proti prihodnosti, kjer bodo temeljni modeli prevzeli vodilno vlogo v računalniškem vidu, ali je še vedno prostor za usposabljanje modelov iz nič? Odgovor na to vprašanje bo oblikoval prihodnost računalniškega vida.

PS Rad bi brez sramu priključil svojo odprtokodno platformo, imenovano Datasaurus. Izkorišča moč modelov vizualnega jezika za pomoč inženirjem pri hitrem pridobivanju vpogledov iz slik. Želel sem deliti svoje misli in začeti pogovor o prihodnosti računalniškega vida. Pogovoriva se!

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak
undefined is not available in your country. Please try:

Zadnje novice

Powerball Jackpot se je povzpel na 47 milijonov $: Kaj morate vedeti
2024-05-14

Powerball Jackpot se je povzpel na 47 milijonov $: Kaj morate vedeti

Novice