Avstrija

Avstrija ima številne različne loterije, ki jih ljudje lahko igrajo vsak teden. Na splošno so loterije v zadnjih letih postale izjemno priljubljene po Evropi, v Avstriji pa je na izbiro kar nekaj. V nemščini je 'Osterreichische Lotterien' naslov, ki ga je oblikovala in patentirala vlada za vodenje vseh loterij v državi. Od leta 1986 nadzirajo vso loterijsko in nekatere druge dejavnosti iger na srečo.

Naslov organizacije je prevod 'Avstrijske loterije'. Deluje pod zakonitim monopolom in poleg standardnih loterijskih iger skrbi tudi za igre s takojšnjimi dobitki in videoloterijski terminali, ki jih najdete po vsej državi. Igre na srečo so bile v Avstriji že dolgo zakonite, vendar se je zakonodaja začela šele v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, da bi zagotovili pošteno vodenje spletnih mest.

Avstrija
Zgodovina loterij v Avstriji
Zgodovina loterij v Avstriji

Zgodovina loterij v Avstriji

Pokrajina loterij v Avstriji se bo verjetno v prihodnosti spremenila, saj se bodo druga podjetja odprla za pridobitev licenc. Obstajajo tudi načrti za vzpostavitev regulatorja iger na srečo, ki bi lahko vplival na način vodenja in uporabe loterij.

V Avstriji takšne ali drugačne igre na srečo obstajajo že nekaj sto let in loterija Genova je v Avstriji začela delovati leta 1751. Najprej jo je vodilo zasebno podjetje, nekaj let pozneje pa je družbo prevzela vlada in oni so od takrat odgovorni za njegovo vodenje. Medtem ko so bile druge vrste iger na srečo v različnih časih zakonite in nezakonite, loterije nikoli niso bile nezakonite in je malo verjetno, da se bo to spremenilo.

GSpG je bil ustanovljen leta 1986, da bi centraliziral loterije in jih ohranil pod isto blagovno znamko. Prevzame tudi odgovornost za nekatere igralnice in športne stave. Avstrijska vlada je ustvarila avstrijski zakon o igrah na srečo, ki je odgovoren za regulacijo panoge. Leta 1990 so edino licenco za vodenje loterije dobile avstrijske loterije in jo od takrat obdržijo.

V preteklih letih je bilo razvitih nekaj različnih loterijskih iger, zaradi česar imajo igralci dostop do več različnih loterij, vključno z loteriji Lucky Day in standardom 6/45, ki je ena izmed najbolj priljubljenih loterije v državi, teče dvakrat na teden.

Zgodovina loterij v Avstriji
Loterije danes v Avstriji

Loterije danes v Avstriji

Od osemdesetih let prejšnjega stoletja so bile srečke redno predstavljene Avstrijcem, tako da imajo zdaj na izbiro več različnih iger. To je od majhnih dnevnih iger do večjih Euromillions po vsej Evropi, ki ponujajo ogromne jackpote. Obstaja več kot 5000 loterijskih prodajnih mest, ki imajo licenco za prodajo srečk po vsej državi, tako da ima skoraj vsakdo v državi trgovino na dosegu roke svojega doma.

Igralci imajo tudi možnost igranja na spletu. Spletno mesto Win2day.at je uradna stran loterije in igralci lahko ustvarijo račun, položijo sredstva in nato prek spletnega mesta igrajo različne loterijske igre. Spletno mesto ponuja tudi nekaj športnih stav in igralniških iger za tiste, ki jih želijo igrati. Nakup vozovnice prek spleta lahko opravite v minuti ali dveh. Spletno mesto ponuja tudi celovito podporo za igralce, ki se lahko za pomoč obrnejo na podporo za stranke.

Prednost spletnega igranja je, da igralcem ni treba preverjati lastne vstopnice. Spletna stran bo to storila namesto njih, jim sporočila, ali je prišlo do zmage, in nakazila dobitke na njihov račun. Dejstvo, da obstaja samo eno spletno mesto, olajša to poiščite najboljšo spletno loterijo.

Loterije danes v Avstriji
Prihodnost loterij v Avstriji

Prihodnost loterij v Avstriji

Načrtovane so številne spremembe avstrijskih predpisov o igrah na srečo z ustanovitvijo regulatorja. To pomeni, da bodo obstajali postopki in kodeksi ravnanja, s katerimi se bodo morali operaterji strinjati. Prav tako lahko od ponudnikov internetnih storitev v državi zahteva, da blokirajo spletna mesta za igre na srečo, ki niso licencirana v državi. Dodatek samoizključitvenih programov ali omejitev zaščite igralcev bo igralcem pomagal pri urejanju uporabe spletnega mesta. Cilj je zagotoviti, da lahko še naprej zagotavljajo varno izkušnjo iger na srečo za vse igralce.

Do danes je bila industrija iger na srečo v Avstriji večinoma monopolna, vendar vpliva tudi evropska ureditev, kar pomeni, da se bo področje verjetno odprlo za nove operaterje, kot je to v drugih državah. Takšne spremembe pa se ne zgodijo čez noč, zato je verjetno, da bodo igralci v naslednjih nekaj letih videli novejša spletna mesta in operaterje, ki prihajajo na trg. Ti bodo še vedno zelo regulirani in se bodo morali držati pravil, ki jih določita ministrstvo za finance in novi regulator iger na srečo.

Prihodnost loterij v Avstriji
Zakonodaja o loteriji v Avstriji

Zakonodaja o loteriji v Avstriji

Igre na srečo so v Avstriji zakonite za osebe, stare 18 let in več. Poleg tega lahko vstopnice prodajajo le pooblaščena prodajna mesta. Tisti, ki se odločijo igrati na spletu, morajo imeti stalno prebivališče v Avstriji in imeti avstrijski bančni račun. Avstrijske loterijske igre niso na voljo tistim, ki živijo v drugih državah, razen če uporabljajo tretjo osebo. Vendar pa lahko tisti, ki zmagajo s pomočjo posrednika tretje osebe, ugotovijo, da obstajajo davčne posledice, če prenesejo nagrado izven države in se morajo tega zavedati, preden začnejo igrati.

Leta 1986 se je vlada odločila urediti industrijo iger na srečo. S tem se je zagotovilo spremljanje dejavnosti iger na srečo. To je ustvarilo nekakšen monopol, saj je ena organizacija nadzirala skoraj vso dejavnost iger na srečo v Avstriji. Ministrstvo za finance je pristojno za nadzor nad zakonodajo o igrah na srečo in bo vsem izvajalcem iger na srečo izdalo ustrezna dovoljenja in nato poskrbelo za njihovo spoštovanje zakonodaje. Trenutno ni neodvisnega regulatorja iger na srečo, vendar se načrtuje njegov razvoj.

Zakonodaja o loteriji v Avstriji
Zakoni o loteriji v Avstriji

Zakoni o loteriji v Avstriji

Zakonodaja o igrah na srečo v Avstriji je znana kot GSpG in je uradno uveljavljena leta 1989. Od takrat je bila spremenjena najmanj 16-krat. Zadnja sprememba je bila predlagana leta 2020 in je bila od takrat uradno dodana zakonu. Pomembno je, da so ponudniki standardnih in spletnih loterij seznanjeni z morebitnimi spremembami zakonodaje in poskrbijo, da so njihovi postopki skladni. Vsaka neskladnost lahko povzroči odstranitev njihove licence.

Novi regulator bo odgovoren za nadzor številnih pobud. Ti vključujejo program samoizključitve, tako da lahko igralci sami zaklenejo mesta za igre na srečo, da nadzorujejo svojo dejavnost iger na srečo, razvoj seznama spletnih mest, ki bi jih morali blokirati ponudniki internetnih storitev v Avstriji, in oblikovanje novih predpisov za dodajanje funkcij, kot so kot najvišje vložke, najvišje vloge in časovne omejitve za račune za spletne igre na srečo. Vendar je to nekaj, kar še vedno poteka, tako da bodo morali trenutno igralci, ki imajo pomisleke, urediti svojo dejavnost z malo pomoči spletnih mest za igre na srečo.

Zakoni o loteriji v Avstriji
Najljubše igre avstrijskih igralcev

Najljubše igre avstrijskih igralcev

Kot rečeno, je v Avstriji več loterij, v katerih lahko ljudje sodelujejo. Ena od teh je vseevropska EuroMillions. Ta loterija sega v leto 2008 in zahvaljujoč zelo velikim jackpotom, ki se lahko redno dvignejo na več kot 100 milijonov evrov, je bila prodaja vstopnic zelo močna.

Vendar pa je najbolj priljubljena in najdlje delujoča loterija v Avstriji Lotto 6/45. Ta igra ima veliko manjše jackpote, vendar to ni imelo negativnega vpliva na prodajo. Obstaja več nagradnih stopenj in obstajajo razmeroma dobre možnosti za zmago, tudi če je ena od manjših.

Tisti, ki jim je všeč ideja, da imajo vsak dan priložnost za zmago na loteriji, naj poskusijo igro 'Lucky Day'. Ta ima precej manjši nagradni sklad, vendar se žreba vsak dan. Igra vključuje izbiro koledarskega datuma in simbola. Igralci se morajo ujemati z datumom in simbolom, da dobijo glavno nagrado. Poleg tega obstaja veliko iger za takojšnje zmago. Igralci lahko prevzamejo kartico za praskanje v enem od tisočih prodajnih mest po Avstriji, ki jih prodajajo ali igrajo igre na spletu.

Najljubše igre avstrijskih igralcev
Načini plačila v Avstriji

Načini plačila v Avstriji

Večinoma se vstopnice za loterije v Avstriji kupujejo z gotovino ali debetnimi ali kreditnimi karticami. To je zato, ker se večina vstopnic kupi osebno na eni od več kot 5000 prodajnih mest po vsej državi in ker so to standardna maloprodajna mesta, so to načini plačila da sprejmejo. V nekaterih primerih lahko sprejmejo telefonsko plačilno sredstvo, kot je Apple Pay.

Na spletu je na voljo veliko več načinov plačila. Igralci lahko uporabljajo druge metode, kot je PaySafeCard ali bančno nakazilo. To je poleg debetne ali kreditne kartice, ki jo bo uporabljala večina igralcev.

Druga možnost so evrobonovi. To so boni za kredit, ki jih lahko kupite na eni od številnih prodajnih mest za polnjenje spletnega računa. Ti so uporabni za tiste, ki svojih plačilnih podatkov ne želijo objaviti na spletu. Vsi, ki jih skrbi varnost svojih bančnih kartic, lahko z boni omogočijo spletno igranje.

Odpiranje računa

Spletno mesto win2day.at je najboljše mesto za loterije v Avstriji loterijske igre. Če želite igrati loto na spletu, je nujno, da se registrirate za račun in opravite depozit z uporabo enega od zgoraj navedenih načinov plačila. Nato lahko igralec s tem kupi srečke ali sodeluje pri športnih stavah, ki so na voljo tudi na spletnem mestu. Spletno mesto bo preverilo tudi lokacijo igralca in zagotovilo, da njegov način plačila ustreza zahtevam lokalnega prebivališča.

Načini plačila v Avstriji
Pogosta vprašanja

Pogosta vprašanja

Kako zahtevam svoj dobitek?

Vsak igralec, ki zmaga 1000 € ali manj, lahko odide do katerega koli prodajalca loterijskih vstopnic in zahteva svojo nagrado. Za nagrade nad tem in do 80.000 € je potrebno izpolniti obrazce za zahtevke, vendar lahko traja do štiri tedne, preden se nagrada izplača. Vsak igralec, ki bo imel srečo, da bi osvojil več od tega, bo moral na Dunaj v Center za pomoč strankam Austrian Lotteries.

Ali obstaja časovna omejitev za prevzem nagrade?

Zmagovalni list je veljaven le šest mesecev po žrebanju.

Kje lahko kupim vozovnico?

Po vsej državi je več kot 5000 prodajnih mest, kjer je mogoče kupiti vstopnico, vendar imajo igralci tudi možnost nakupa vstopnic prek spleta.

Ali lahko igralci kupijo vstopnice za avstrijske loterije v drugih državah?

Če živite v drugi državi, je možno kupiti vstopnico za avstrijsko loterijo, vendar je za to potrebna pomoč tretje osebe. Izvajajo se pregledi, da se preveri, ali je vozovnica kupljena v državi (če je kupljena prek spleta) in ali plačilo prihaja z avstrijskega bančnega računa.

Pogosta vprašanja