Novice

September 20, 2022

Distribucija loterij po vsem svetu

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Prvi zapisi o loterijah s pravimi denarnimi nagradami segajo v 15. stoletje. Takrat je bila večina loterij ukrojenih v dobrodelne namene, predvsem s strani oblasti. Priljubljenost loterij se je še povečala, ko se je koncept razširil po vsem svetu.

Distribucija loterij po vsem svetu

Sčasoma so loterije postale del sodobne kulture, kar dokazuje dejstvo, da ima večina držav državne loterije. Večina vlad meni, da so loterijske igre pomemben vir prihodkov za spodbujanje njihovih gospodarstev. Število dobro uveljavljenih loterij trenutno znaša 180 po podatkih, ki jih je objavilo Svetovno združenje loterij. Tukaj je razčlenitev različnih lokacij.

ZDA in Kanada

Združene države so znane po tem, da imajo večina loterij v kateri koli državi. Večina zveznih držav ima državne loterije, preostale pa še razpravljajo o uvedbi loterij. Od 50 zveznih držav je šest ameriških zveznih držav brez loterije Utah, Alabama, Mississippi, Aljaska, Havaji in Nevada.

Obstajata tudi dve nacionalni loteriji, Powerball in Mega Millions. Večina odraslih v državi je kdaj igrala loterijo, zaradi česar so loterije najbolj razširjena oblika iger na srečo v državi.

V Kanadi loterije niso tako velike kot v ZDA. Posledično se v državi izvajajo samo tri loterijske igre.

Afriški loto

Loterijske igre v Afriki niso tako priljubljene kot v drugih regijah. Vendar pa obstaja več loterij v različnih državah, kar je dovolj, da večini Afričanov omogoči igranje lokalnih loterij. 

Eden glavnih omejevalnih dejavnikov za loterije v Afriki so geografski izzivi, ki otežujejo dostop do lokalnih prodajalcev vstopnic. Poleg tega zaradi gospodarskega položaja večine držav državljani težko dobijo prosta sredstva igranje loterije.

Vendar ima več naprednih afriških držav nacionalne loterije. To vključuje Kenijo, Nigerijo, Južni Sudan, Alžirijo, Gano, Mauritius, Ugando, Maroko in Južno Afriko. V Afriki je skupno 15 loterij.

Azijske loterije

Azija je še ena celina, kjer so loterijske igre izjemno priljubljene. Večina Azijcev meni, da je igranje loterijskih iger način izražanja podpore in pripadnosti skupnosti. Poleg tega nekatere azijske skupnosti verjamejo, da je igranje loterije način izražanja sreče v njihovem življenju. Zato zadevne vlade izvajajo večino loterij v Aziji, da razdelijo koristi več ljudem.

V Aziji je 29 loterij. Večina azijskih držav, vključno z Libanonom, Japonsko in Laosom, ima samo eno loterijo. Tisti z dvema loterijama sta Mongolija in Kitajska, Južna Koreja pa štiri, kar je največ na celini.

Evropske loterije

Večina prvih loterij je bila organizirana v Evropi v 15. stoletju in od takrat so loterije ostale priljubljene. Večina evropskih držav ima vsaj eno nacionalno loterijo. Estonija je edina evropska država z več kot štirimi nacionalnimi loterijami, Poljska, Litva, Lichtenstein in Bolgarija pa imajo po štiri loterije. Druge evropske države imajo dve ali tri loterije.

Poleg tega se v več državah igra nekaj loterij. Dober primer je loterija Euromillions, ki se igra v devetih evropskih državah.

Loto v Južni Ameriki

V Južni Ameriki je 26 različnih igralnic. Poleg tega imajo nekatere južnoameriške države več nacionalnih loterij. Brazilija, Barbados in Argentina imajo na primer po tri loterije, Kostarika in Kolumbija pa štiri.

Zaključek

Na splošno so ZDA najbolj navdušena država nad loterijami, saj gostijo približno četrtino vseh loterij na svetu. Informacije o teh loterijah in drugih z vsega sveta lahko najdete na tem mestu za razvrščanje loto. Pričakuje se, da se bo število loterij v prihodnjih letih povečalo, predvsem zaradi vse večje globalne priljubljenosti loterij, ki jo spodbuja tehnološki napredek v večini držav.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak

Zadnje novice

Od praske do jackpota: 300.000 $ zmaga ženske iz Južne Karoline
2024-04-15

Od praske do jackpota: 300.000 $ zmaga ženske iz Južne Karoline

Novice